UKK – Usein kysytyt kysymykset

Miksi syöttää NEUta? 

NEUta on valmistettu jo vuodesta 1998. Tuotteet ovat suunniteltu rakkaudella ja ajatuksella koirasi hyvinvointia ajatellen.

Raaka-aineet joita käytämme, ovat riisiä ja tattaria lukuunottamatta 100% kotimaisia. Emme lisää e-koodeja tai muita keinotekoisia aineita vaan tuote on juuri sitä mitä tuoteseloste sanoo. Täysravinnoissa on koirasi päivittäin tarvitsemat ravintoaineet.

Miksi teette niin monia eri variantteja?

Allergisia koiria on paljon nykypäivänä. Niitä varten on tehty erilaisia muunnelmia perusreseptistä. Löytyy mm. perunapohjainen Vogel, riisin tilalle vaihtoehto löytyy tattaripohjaisista tuotteista, sekä omana ryhmänä vähähiilihydraattiset KARP ruoat. Yhteydenottojen perusteella vaikuttaa siltä, että nauta ja kotimaiset viljat ovat eniten allergisoivia. Erilaisista varianteista löytyy sopiva tuoreruoka valtaosalle koirista.

Sopiiko NEU kaikille?

NEU ruuat sopivat kaikille koirille koosta tai karvasta riippumatta. Siirtyminen NEUruokintaan käy helposti, voit vaihtaa sen kerralla ilman totuttelemista. Jos tietää koiransa olevan erittäin herkkävatsainen, muutaman päivän siirtymäaika nykyisen ruoan sekaan laitettuna riittää. Allergiat ovat eri asia.

Riittääkö NEU yksinomaiseksi ruoaksi vai pitääkö koiralle antaa lisäksi jotakin muuta? Miksi?

Aikuiselle koiralle NEU riittää hyvin. Pennuille ja nuorille koirille voi hyvin lisätä piimää tai viiliä ja antaa jonkin verran raakaa mahaa ja jauhelihaa.

Koirilla on hyvä olla myös luita tarjolla, vaikka NEUssa onkin kalkki-fosforisuhde kohdallaan. Luut putsaavat hampaita tehokkaasti koko eliniän. Niiden järsiminen tukee myös nuoren koiran leukaluiden kehittymistä ja antaa ajanvietettä, jolloin huonekalutkin säästyvät. Myös anaalirauhaset tyhjentyvät helpommin.

Koiran on hyvä opetella syömään luita jo pentuna, sillä aikuinen luihin tottumaton saa helposti ummetusta tai ripulin. Pahimmassa tapauksessa tottumaton koira ahnehtii luuta ja nielee liian suuria paloja. Aikuinen koira säännöstelee luiden syöntiä varsin mallikkaasti: jos sille antaa joka päivä luun, se piilottaa osan myöhempää käyttöä varten.

Miten NEU tuotteet säilyy?

NEU säilyy pakasteena kuukausia, sulaneena vattuna jääkaapissa vähintään 5 vrk. Avaamattomana pidempään.

Mistä raaka-aineet ovat peräisin?

Tuotteiden raaka-aineet hankitaan suomalaisilta tuottajilta: lihat Atrialta ja HK:lta, kasvikset Apetitilta. Hapankaalin valmistaa Rasilainen ja maitohappobakteerit toimittaa Anicol. Vain riisi ja tattari tuodaan ulkomailta.

Mistä saan tuotteitanne?

Sivuiltamme löytyy laaja jälleenmyyjä lista, mikäli siitä ei löydy myyjää lähialueeltasi, kannattaa olla suoraan yhteydessä paikalliseen kauppaan, lemmikkieläinmyymälään tai yrityksiin, joilla on lemmieläinruoka jakelua ympäri suomen.

Miten saan selville, onko koirani allerginen jollekin raaka-aineelle?

Tutkimusten mukaan naudan ja viljojen proteiinit ovat pahimpia koirien allergioiden aiheuttajia – siksi niitä NEUfraun tuotteissa ei juuri ole.

Olemme kehittäneet allergisia koiria ajatellen vähähiilihydraattisen KARP sarjan sekä vatsaystävällisempiä TATTARI tuotteita. Kokeilemalla parin viikon ajan eri proteiinilähteitä, saat selville miten koirasi reagoi kulloiseenkin raaka-aineeseen. Kokeiluajan jälkeen voi koiran ruokavalioon lisätä yhden proteiinilähteen kerrallaan jolloin päästään selville mahdollisista allergeeneistä.

Mikä on koiralleni sopiva annoskoko?

Yleispätevää ohjetta ei voi antaa. Nyrkkisääntönä on antaa koiralle vuorokauden aikana kilo ruokaa jokaista elopainon 30 kiloa kohti.

Ruoan määrää mietittäessä on aina huomioitava koiran yksilölliset ominaisuudet ja sen aktiivisuus. Kuinka paljon koira altistuu kylmälle? Miten stressiherkkä koira on? Miten koiran elimistö kykenee hyödyntämään ravintoaineet? Osa koirista ei liho, vaikka söisi mitä, osa tuntuu lihovan pelkästä ruoan ajattelemisesta. Koiran kylkiluiden päältä voi arvioida, kuinka paljon rasvaa on, sillä kylkiluiden päälle ei muodostu lihaksia.

Koiralle pitäisi syönnin jälkeen jäädä aina hieman nälkä, jotta ruokahalu säilyy. Kun koira syö hyvällä ruokahalulla, sen sylki ja vatsahapot ehtivät hyvin toimia. Koiran kouluttaminen ruoalla tukee myös tätä ajatusta: Ruokakuppi merkitsee tekemistä, ja tehdessään koira alkaa jo erittää sylkeä. Kun tekemisen jälkeen pääsee syömään, on koiran elimistö jo valmis vastaanottamaan ruokaa.

Reikon Kennelin Ilu Virtasen 36 kiloa painava uros syö keskitalvella kilon päivässä. Tuolloin koira lähinnä on ja köllöttelee. Kun treenaaminen aloitetaan tai paukkupakkasella energian tarve lisääntyy ja koira syö noin puolitoista kiloa päivässä. Irene Virtasen nartulle ei voisi koskaan antaa koko pötköä – muutoin se lihoisi niin, ettei mahtuisi pian ovista ulos.

Koiran painoa on seurattava: jos painoa kertyy liikaa, annosta pienennetään, jos koira laihtuu liikaa, annosta suurennetaan.

Milloin koiran luonnollinen ruoka-aika on?

Ihanteellisessa tilanteessa koira ruokitaan kahdesti päivässä – aina lenkin ja tempun jälkeen. Lenkki markkeeraa koiralle saaliin etsimistä, temppu saalistustilannetta. Ruoan jälkeen koiran on hyvä päästä lepäämään.

Miksi MHB ruoka-annokseen ei tulisi lisätä nestettä?

Ei ole hyvä antaa koiran juoda puoleen tuntiin ennen eikä jälkeen ruokailun. Mahan hapan pH (pH 1–2) neutralisoituu nopeasti vedellä, jonka pH on noin 7-8,8. Neutralisoitumisen myötä solut joutuvat tuottamaan suolahappoa yhä lisää, mistä seuraa röyhtäilyä ja refluksia.

Miksi mausteita lisätään ruokaan?

Valkosipulia käytetään pääsääntöisesti mausteena, mutta sillä on myös moninaisia terveysvaikutuksia. Valkosipuli on maitohappobakteerin ravintoa, ja siten myös suoliston ja immuunijärjestelmän ystävä. Se vähentää elimistöstä ei-toivottuja mikrobeja. Useiden tutkimusten mukaan koiralle voidaan turvallisena rajana pitää 3-5 g valkosipulia / elopainokiloa kohden vuorokaudessa. 1 tuore valkosipulinkynsi painaa noin 2 g joka tarkoittaa 10kg koiralle vuorokaudessa 30-50g valkosipulia eli 15-25 kynttä. Näin suurta määrää tuskin kukaan syöttää vuorokaudessa. Tuotteissamme on valkosipulia turvallinen määrä koirille päivittäiseenkin syöttöön.

Myös inkiväärillä, pippurilla ja paprikalla on elimistölle positiivisia vaikutuksia.

Miten Kennel Reikon omia koiria ruokitaan?

Reikon Kennelissä on valmistettu vuodesta 1975 koiranruokia omille koirille ja myyntiin – aina kulloisenkin tietämyksen mukaan. Pitkään oli tapana antaa kolmasosa kuivamuonaa ja loput omia tuotteita. 1998 syntyi ensimmäinen NEU-resepti, sen jälkeen Reikon koirat eivät ole saaneet kuivamuonaa pipanaakaan. Tuosta ajasta kasvattien lonkka- ja kyynärinndeksit ovat parantuneet niin, että tänä päivänä reikkolaiset ovat luustollisesti terveimpiä saksanpaimenkoiria Suomessa.

Kaikki Reikon koirat syövät NEU tuotteita, sen kaikkia eri versioita sen mukaan, mitä minäkin päivänä on valmistettu. Myös nartut syövät NEU tuotesarjaa koko kanto- ja imetysajan.

Pennut totutetaan monenlaiseen, koska kasvattien omistajia ei voi velvoittaa syöttämään NEUta tai mitään muutakaan ruokaa. Kolmiviikkoisille pennuille aletaan antaa raakaa sika-nautajauhelihaa. Ensimmäisenä päivänä annetaan yksi sormenpään kokoinen jauhelihapulla, seuraavana päivänä yksi lihapulla kahdesti, kolmantena kolme kertaa. Sen jälkeen pentuja ruokitaan muutama päivä löysällä kaurapuurolla, johon on sekoitettu raakaa jauhelihaa. Sitten kaurapuuroon sekoitetaan pentuNEUta / pentuKarppia, johon lisätään piimää ja raejuustoa. Myöhemmin ruokintaa jatketaan muillakin NEUn tuoteperheen maittavilla valikoimilla .

Kennel Reikon viimeiset pentueet eivät ole syöneet muuta kuin MHB-KARP-ruokia. Tulokset ovat mykistyttävän hyviä.

Pitääkö MHB karpit kypsyttää?

Voidaan antaa pakastimesta. Voidaan antaa jääkaapista. Mutta, mitä pahempi tapaus, sitä kauemmin avaamattomassa suolessa huoneenlämmössä. 1-4vrk. Silloin tapahtuu mhb käyminen, joka pilkkoo rasvaa ja proteiinia ja mhb määrä lisääntyy monin, monin kertaiseksi.

Mitä annatte koiralle, jota närästää? (1,5vuotias biewerterrieri, joka syö NEUfrauta.)

Kokeile säätää koiran ruoka-aikoja. Anna välipalaksi vaikka juustonkappale. Karpit ovat hyvä ylikypsyttää ja voit marinoida niitä 6- 12 h reilulla määrällä PvP-etikkaa.

Hei, miten sujuvaan on tuotteet tulleet suoraan NEUfraulta tilattuna ja ovatko tuotteet olleet styroksiin pakattuina vielä hyvin käyttökelpoisia?

Kyllä on. Olemme pakanneet tuotteet styroksiin. Toki muutaman kilon tilaukset saattavat sulaa matkalla, mutta jo 25 kg on järkevä määrä ja näin ollen pysyy paremmin jäässä. Koiralle ei ole haittaa uudelleen pakastetuista tuotteista, mutta omistajan pitää olla tarkempi hygieniasta.

Onko MEAN syöttäminen auttanut suolistotulehdukseen ja kuinka pitkässä ajassa?

Moni on saanut avun ja jopa muutamassa päivässä. Pitää toki muistaa, että tämä on tapauskohtaista. Mutta tulokset ovat olleet hyviä.